Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

obrat-ploda-nosečnost-izidora-1
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Obrat ploda iz medenične vstave

Obrat ploda iz medenične vstave

OBRAT PLODA IZ ZADNJIČNE V GLAVIČNO VSTAVO

Kaj lahko prispevaš sama k spremembi otrokovega položaja?

1.Polagaš si tople in hladne obkladke na trebušček: zelo enostavna metoda, ki so jo prakticirale tudi naše prednice. Hladne obkladke si polagaj na vrh trebuščka, na spodnji del, kamor želiš da se otrok obrne z glavico, pa polagaš tople obkladke.

2. Metoda z lučko ali glasbo: usmerjaš svetlobo oz. glasbo v smeri kateri želiš, da se otrok obrne.

3 .Prevali v vodi: lebdenje pomaga, da bi se otrok lažje obrnil. Morje, jezero ali bazen lahko koristiš za izvajanje prevalov.

4. Pravilno sedenje in gibanje med nosečnostjo: sedenje na sedničnih kosteh z vzravnano hrbtenico omogoča več prostora v medenici. Prav tako bodi pozorna na pravilni način hoje, sedenja, ležanja, vzajanja iz ležečega položaja, prenašanja teže ipd. Več o tem poglobljeno obravnavamo na Vadbi za nosečnice z Izidoro.

5. Masaža stopal: vedno dobro dene. Prosi partnerja, da ti zvečer zmasira stopala in stiska akupresurne točke. Predvsem vrh mezinčka, ter zunanja stran obeh mezinčkov in okrog gležnjev, kar vzpodbuja aktivnost vajinega otročka. Masaža pa je dobrodejna tudi pri otekanju gležnjev in stopal.

6. Vizualizacija in povezovanje z otročkom je še en dodatni vidik, kjer vzpostavimo močno vez z še nerojenim otrokom. Nekaj idej dobiš v knjigi Sanjsko rojstvo. Če nisi ravno knjižni molj, pa se dobrih vizualizacij naučiš pri meni. Vizualizacijo prakticiraj vsak dan vsaj nekaj tednov.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Ali ste vedeli? Otrok si sam poišče zanj najbolj udoben položaj in v njem ponavadi ostaja od 36. tedna naprej do konca nosečnosti.

VAJE ZA OBRAT PLODA

1. POLOŽAJ NA HRBTU

Ležeš na hrbet, noge dvigneš proti stropu in stopala nasloniš na steno, lahko pa si pomagaš tudi z gimnastično žogo, kot na fotografiji. Pod zadnjico položiš blazino, ki bo podpirala medenico. Pred tem si zaužila nekaj tekočine, da bo mehur poln. Hkrati, pa ti je tokrat dovoljeno se posladkati, saj tvoj otroček že sedaj obožuje sladko in bo postal bolj aktiven. V tem položaju ostaneš dokler ti je udobno.

obrat-ploda-nosečnost-izidora-2

2. POLOŽAJ NA VSEH ŠTIRIH

 Pojdi na kolena in cele komolce položi na tla, ter dvigni zadnjico v zrak kolikor je mogoče. Pri tem čutiš pritok krvi v zgornje dela telesa. Ko se navadiš na ta položaj, pričneš z gibanjem medenice v vse smeri. Pozibavaš se levo, desno, naprej nazaj in zaokrožiš v obe smeri. Ker ostajaš v tem položaju 20 minut, si pod kolena podloži blazino, da ti bo bolj udobno. Sledi vsaj 2 urni odmor, preden nadaljuješ z naslednjo vajo.

obrat-ploda-nosečnost-plazenje-izidora

3. MOST:

Ležeš na hrbet, kolena so pokrčena, stopala so na podlagi. Ozavesti novi položaj. Nekajkrat globoko vdihni in izdihni. Medenico potisni v podlago in dvigni zadnjico, tako da se stegenske mišice in mišice zadnjice napnejo. Ker se tudi ta položaj priporoča 20 minut, si olajšaj napetost mišic tako, da si pod zadnjico položiš nekaj velikih vzglavnikov in tako boš lahko dlje časa vztrajala v tem položaju. Sledi gibanje medenice v vse smeri. Zadnjico začneš zibati levo in desno, sem ter tja in po malem gor in dol. Po tej naporni vaji sledi dve urni počitek preden nadaljuješ še z zadnjo vajo.

obrat-ploda-nosečnost-izidora-most

4. PLAZENJE PO VSEH ŠTIRIH

Si že kdaj opazovala nekaj mesecev starega dojenčka? Zelo spretno se kobaca po vseh štirih, pa še kolena ga ne bolijo, saj še njegove kosti niso popolnoma zaraščene. Pri odraslem, ki nosi še dodatno obremenitev, “podnajemnika v trebuščku”, pa je to nekoliko težje. Priporočam, da si kolena za nasledjih 20 minut obložiš z gamašami, da ti bo lažje pomikanje po vseh štirih po tvojem stanovanju. Izbiraj mehkejše površine, preproge so bolj udobne, kot ploščice ali parket.

obrat-ploda-nosečnost-plazenje-izidora
izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Tako, to je tvoj prispevek k obratu ploda, ki ga izvajaš dan ali dva, če ni spremembe pa ponavljaš še nekaj dni.

Lahko pa ti priskočijo na pomoč tudi strokovnjaki. Kaj še lahko narediš?

1. AKUPUNKTURA

Akupunktura je vse bolj priljubljena med nosečnostjo, kot priprava na lažje prenašanje porodne bolečine. Dobra podpora pa je lahko pri obračanju otročka v glavično vstavo. Pokliči za to usposobljen kader že v 34. tednu nosečnosti. V Mariboru se večina nosečnic obrne na dr. Simono Gostenčnik.

2. ZUNANJI OBRAT PLODA

Zunanji obrat ploda se izvaja v porodnišnici in kar nekaj porodnišnic v Sloveniji ima za ta postopek dobro izposobljene strokovnjake porodničarje. Pokliči v porodnišnico v katero nameravaš roditi in preveri ali tudi tukaj izvajajo zunanji obrat, ki se izvaja po dopolnjenem 36.tednu nosečnosti.

Po izpovedih mnogih mojih nosečnic, to ni boleč ali nasilen postopek. Nekaj njihovih zgodb najdeš tudi na moji spletni strani: porodne zgodbe: /www.izidora.si/porodne-zgodbe-v-letu-2022 (Dunja Pahor)

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Vredno je narediti vse kar je v tvoji moči. Zadnjo besedo pa ima tvoje dete.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino