Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

TRENIRAM Z IZIDORO

Svetovanje pri dojenju, prednosti dojenja za mamo in otroka

IZIDORA VESENJAK DINEVSKI

Dojenje in njegove prednosti, svetovanje pri dojenju

Dojenje je najbolj naraven in učinkovit način hranjenja, vendar dojenje nikakor ni le hranjenje. Je skupek intimnih trenutkov med mamico in njenim dojenčkom ter ima številne prednosti. Ob dojenju zadovoljujemo in otroku podarjamo dotik, vonj, glas, toploto, hrano … In čustvena vez, ki se splete skozi ta proces, je vrhunec vseh pozitivnih vsebin, ki jih prinaša.

Svetovna zdravstvena organizacija in UNICEF priporočata polno dojenje otroka do šestega meseca starosti in kasneje ob dodajanju goste prehrane, do najmanj drugega leta starosti. Do takrat se razvijeta dve tretjini otrokovega imunskega sistema (preostala tretjina do šole) in tudi zaradi velike čustvene navezanosti na mamo pred to starostjo.

V Sloveniji je zelo malo polno dojenih otrok (polno dojen pomeni, da razen materinega mleka ne dobiva nobenih dodatkov: vode, juhic, čaja …). Ko mamice v Sloveniji zapustijo porodnišnico, je odstotek dojenih otrok nad 90 %, potem ta odstotek po nekaj dnevih doma drastično pade. Pade predvsem, ko se pojavijo prve težave, naslednji večji padec števila polno dojenih otrok pa se zgodi pri preskokih rasti, saj mamice takrat mnogokrat podvomijo vase in o zadostnosti svojega mleka.

PODPORA

Samo 1 od 10 nosečnic doji popolnoma brez težav. Veliko koristnih in praktičnih informacij o dojenju lahko bodoča mamica dobi:

Pri nas srčno podpiramo vse mamice – ki polno dojijo, kombinirajo dojenje z adaptiranim mlekom ali svojega dojenčka hranijo izključno s tem.

dojenje-in-prvi-dnevi-z-dojenckom-prednosti-dojenja-izidora-soncna-vila

Prednosti dojenja

Prednosti dojenja so zares številne in potekajo na več nivojih. Gre za zdravstvene, protiinfektivne, prehranske, razvojne, psihološke, socialne, ekonomske, ekološke (dojenje v primerjavi s  proizvodnjo in uporabo formule, ekološko veliko manj obremenjuje okolje) prednosti.

PREDNOSTI ZA OTROKA

Pri dojenju se vzpostavi nenadomestljivo sožitje mame in otroka. Otroku predstavlja center za varnost, h kateremu se vrača ob vsaki stresni situaciji. Zaradi tega občutka varnosti, otroci zrastejo v bolj stabilne osebe. Materino mleko predstavlja tudi otrokovo zaščito pred okužbami in ustreza otrokovemu razvoju –  prilagaja se po urah,  po dnevih, nato po tednih in je specifično za posameznega otroka. Po vsebini in količini je povsem prilagojeno otrokovim potrebam, otrok ga najlažje prebavlja in presnavlja. Dokazano je, da imajo dojeni otroci manj kroničnih obolenj (celiakija, diabetes, alergija, limfomi, rak …), so manj izpostavljeni sindromu nenadne smrti v zibki (na kar pozitivno vpliva dojenje in skupno spanje mame in otroka), dojenje podaljša dobo naravne imunosti proti mumpsu, ošpicam, otroški paralizi, vsebuje protitelesa za bolezni, ki jih je mamica že prebolela. Dojenje omogoča primernejši razvoj otrokovih možganov, dojenčku se razvija dotik in razvoj vseh ostalih čutil –  dobi različne okuse iz maminega mleka, mamico voha, jo čuti, in tako je na številnih področjih kognitivni razvoj otroka vzpodbujen. Materino mleko vsebuje drugačne maščobne kisline, kot jih ima adaptirano mleko in le-te stimulirajo razvoj možganov. Menjavanje različnih položajev pri dojenju pa vpliva na koordinacijo otrokovega telesa. Ustna votlina se pri dojenju razvija drugače kot pri uporabi cucljev in dud. Aktivirajo se druge mišice, ki vplivajo na pravilno izraščanje zob in tudi pravilno požiranje, razvije se manj nepravilnih ugrizov, vpliva pa tudi na izgovorjavo.

dojenje-in-prvi-dnevi-z-dojenckom-prednosti-dojenja-izidora-soncna-vila

PREDNOSTI ZA MAMO

Zdajšnje raziskave se usmerjajo tudi na številne prednosti, ki jih z dojenjem pridobi mamica. Takoj po porodu se z dojenjem krči maternica, z dojenjem se zmanjša stresna reakcija na materinstvo takoj po porodu, ima pozitiven učinek na socialno vedenje, mamica hitreje izgublja maščevje, ki ga je nabrala v času nosečnosti. Ugotovili so tudi, da imajo matere, ki so dojile, manj karcinoma dojk in ovarijev (obratno sorazmerno z meseci dojenja), kasneje v življenju manj metabolnega sindroma, diabetesa tipa 2, osteoporoze in manj tveganja za kardiovaskularna obolenja.

Zaupajo mi številne (bodoče) mamice

Moja nosečnost je bila več kot lepa. Obiski ob sredah na jogi in delavnica o porodu je bila kot topla odeja na mojo samozavest. Izidorine besede "roditi kot to počnejo Afričanke" so bile moje izhodišče, da želim roditi kolikor se da naraven porod.

Melita Vidovič

Sem VEČ KOT ZADOVOLJNA z jogo za nosečnice, z Izidoro in puncami! Po 3 tednih me križ veliko manj boli, da se ne pogovarjamo o energiji! Izidora je res čudovita oseba, kar se odraža na vadbi in posledično na vseh nas. Hvala!

Jerneja Kopše

Vadba za nosečnice se je izkazala kot ena najboljših odločitev, ki sem jih lahko naredila zase in za najino malčico. Joga me je sproščala, razgibala, razveselila in pomirila. Hvaležna sem, da sem spoznala Izidoro, v trenutku me je prevzela njena mirna, topla, srčna energija.

Tea Kuhar

Preden sem začela obiskovati jogo, sem imela določene strahove in negotovost. Izidora mi je s svojo pozitivno energijo, srčnostjo, praktičnimi nasveti in dragocenimi izkušnjami razblinila vse strahove. To ni le vadba, ampak veliko več.

Barbara Kotnik, dr. med.
a

Imaš vprašanje? Piši mi.

Bodoča mamica, z menoj boš na enem mestu dobila celovite kakovostne informacije o nosečnosti, porodu, dojenju …
Za vsa vprašanja sem ti na voljo preko spodnjega kontaktnega obrazca, ali na telefonu 041 504 848.

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino