Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

porodni-nacrt-porodne-zelje-izidora
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Primeri dobrih porodnih načrtov

Primeri dobrih porodnih načrtov

PRVI PRIMER

Spoštovani,
 
 • To je moj — PRVI porod.
 • Imam gestacijski (nosečnostni) diabetes, ki ga uravnavam z dieto.
 • Imam težave z vidom, nosim kontaktne leče oziroma očala.
 • Nimam alergij na nobena zdravila.
 • Nimam nobenih zdravstvenih težav.

Porodni načrt vsebuje moje želje za porod, vendar absolutno soglašam, da se le-te ne upoštevajo v primeru medicinske nujnosti. Popolnoma zaupam vaši strokovni in na večletnih izkušnjah temelječi presoji. Zavedam se vaše strokovnosti in izkušenj in vam bom za njihovo posredovanje zelo hvaležna. Porodne želje, ki sledijo, sem napisala za primer poroda, ko poteka vse v najlepšem redu in ko posegi niso potrebni iz nujnih zdravstvenih razlogov.

Resnično si želim si, da bi bilo vzdušje v porodni sobi ves čas poroda in po njem mirno, sproščeno in res veselo. 

 • Želim si naraven porod. Zelo vesela bi bila, če bi porod lahko prestala brez umetnih popadkov. Če se ta načrt ne bi uresničil, sem pripravljena to seveda tudi spremeniti, vendar prosim, če mi ta sredstva predstavite.
 • Carskemu rezu bi se želela izogniti, razen če je medicinsko nujen.
 • Ker bom rodila prvič, vas prosim, da mi pomagate z nasveti in izkušnjami, če menite, da bi mi drugačen pristop k situaciji stvar olajšal.
 • Roditi želim v vodi oz. se pustim voditi strokovni in izkušeni babici, ki bo prisotna, če to iz katerega koli razloga ne bi bilo možno.
 • Roditi želim v položaju, za katerega bi se izkazalo, da bi mi najbolj ustrezal. Med porodom želim hoditi, sedeti na žogi ali blazini. Vesela bi bila babiške skrbi z nasveti glede porodnih položajev – prepričana sem, da so vaše izkušnje zelo dragocene.
 • Med porodom želim mirno, tiho in veselo ozračje z zastrtimi lučmi. 
 • Želim in prosim, da mi babica daje navodila za dihanje med popadki.
 • Zarjo mi takoj po porodu položite na prsi.
 • Popkovnico naj prereže partner.
 • Želim, da se rezanje popkovnice fotografira.
 • Počakati želim, da se posteljica porodi sama, po naravni poti.
 • Želim dojiti in prosim za pomoč pri vzpostavljanju dojenja. Hvaležna bom za pomoč pri dojenju in skrb.
 • Prosim, da brez mojega dovoljenja ne dajete otroku prilagojenega mleka, vode ali glukoze, razen če je to nujno z medicinskega vidika.

Verjamem, da bo porod za mojo družinico edinstven dogodek in zahvaljujem se vam, ker nas boste skrbno, prijazno in predvsem strokovno spremljali.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Ali ste vedeli? Dober porodni načrt izboljša komunikacijo z zdravstvenim osebjem

DRUGI PRIMER

Lepo pozdravljeni,
v vaši porodnišnici sem rodila že prvega otroka in tako se z veseljem vračam k usklajenemu timu, ki mu zaupam, da bo naredil vse, kar je najbolje za mojega otroka in mene. Za tokratni porod si seveda želim čim manj zapletov in čim bolj naraven potek. Med prvo porodno dobo si želim čim bolj aktivnega poroda z menjavanjem položajev na žogi, blazini in pručki. Želim veliko hoje in gibanja, za kar prosim, da so CTG posnetki omejeni samo na nujno potrebne. Načrtujem porod brez zdravil za lajšanje bolečine, v primeru, da bi se odločila za
protibolečinsko terapijo in bo ta dostopna, vas bom za njo izrecno prosila. Lepo prosim za pojasnitev vsakega posega ali terapije in da pred nastavitvijo počakate na moj pristanek. Zelo bom vesela naravnih metod lajšanja bolečine, če jih je babica vešča, kot je spodbuda,
masaža akupresurnih točk, masaža križnega predela ipd. Če bi morala med porodom ležati zaradi infuzije ali CTG-ja, bi raje rojevala na boku. Med nosečnostjo sem negovala in masirala presredek, pri prvem porodu epizotomija ni bila potrebna, zato lepo prosim, da se ji tudi tokrat poskusimo izogniti, predvsem z masažo in počasnejšim iztisom, če ni znakov plodove stiske. Po iztisu bi želela imeti otročka takoj na svojih prsih, brez umivanja, želim, da se popkovnica prereže, ko preneha utripati, če bo želel, jo bo prerezal mož. Načrtujem dojenje v prvi uri po porodu, prosila bi tudi za umirjen čas za nas po porodu, našo posvečeno uro.
Prepričana sem, da se bomo o drugih dogodkih sproti pogovorili in domenili..

TRETJI PRIMER- elektivni carski rez

Spoštovane babice, porodničarji, porodničarke!

Napočil je dan, moj dan, naš dan – ko ne bova več midva le midva, ampak bo na svet pokukal še nekdo, otrok, najin otrok, ki ga še nisva videla, a ga že sedaj neizmerno ljubiva, in postali bomo družina. Neizmerno sem hvaležna vsem, ki mi boste stali ob strani na moji poti do mame. Popolnoma vam zaupam, spoštujem vas in vaše delo in se vam predajam pa vendar si želim, v kolikor bo porod potekal normalno in ne bo ogroženo moje ali otrokovo življenje, da upoštevate moje želje, ki sem jih zapisala v nadaljevanju.

Moje ime je Ana K. Predviden datum poroda je 2.5. Pri porodu me spremlja moj dragi partner in zaupnik.  Za rojstvo najinega prvega otroka sva izbrala ptujsko porodnišnico in moja želja je, da v prijetnem vzdušju rodim najinega otroka.

Moja deklica se žal ni obrnila v glavično vstavo, a srčno upam, da bo moja porodna izkušnja kljub temu lepa. Verjamem, da obstaja razlog, da se deklica ni želela obrniti in da bo vse v redu. Po posvetu sva se odločila za carski rez v spinalni anesteziji ob prisotnosti partnerja. Določen datum operacije je 23.4.. Zaradi priprav in velike želje po naravnem porodu upam, da bodo vsaj ure in dnevi po operaciji, čim bolj podobni izkušnjam, ki jih doživijo mame po vaginalnem porodu. S tem mislim predvsem na pomembnost navezovanja stika med novorojenčkom in mamo ter vzpostavitev dojenja.

»Moj otročiček prihaja ob ravno pravem času in na ravno pravi način.

Vse bo ravno tako, kot mora biti.

Zmorem.

Postala bom mama.«

Porodne želje

Želim in prosim, da:

v  se carski rez izvede v spinalni anesteziji ob prisotnosti partnerja, kot je bilo dogovorjeno, razen v primeru, ko je ogroženo moje ali otrokovo življenje.

v  da s preklemanjem in prerezom popkovnice počakate, da le ta neha utripati oziroma vsaj 15 minut. Prereže naj jo oče.

v  otroka po porodu osušite, z umivanjem, čiščenjem, brisanjem in oblačenjem otroka pa počakate, v kolikor je vse v redu, vsaj eno uro, da naša novonastala družina v miru doživi svoj posvečen čas.

v  mi date otroka golega na prsi, saj se zavedam pomembnosti kožnega stika med novorojenčkom in materjo. V kolikor bova z novorojenčkom ločena pa prosim, da stik kože na kožo omogočite očetu, ki mu bo ponudil mezinec, da otrok vadi sesalni refleks, dokler ne prideva skupaj.

v  se otroka ne umiva z olji ali mili, kri se naj odstrani le s toplo vodo po posvečeni uri.

v  mi pomagate pri prvem pristavljanju čim hitreje po porodu še v porodni sobi (v roku ene ure). V kolikor prvi podoj v porodni sobi ne uspe pa prosim, da ne dajete adaptiranega mleka pred prvim podojem.

v  sva z otrokom skupaj 24h na dan, da lahko dojim in pristavljam na dojko čim pogosteje. Pri pristavljanju vas vljudno prosim za pomoč, saj si resnično želim, da bi dojenje steklo.

v  v kolikor presodite, da je potreben kakršenkoli dodatek prosim, da me o tem obvestite ter da ga ne dajete po steklenički, temveč s sondo ali kapalko, da ne pride do sesalne zmede. Dodajanje česarkoli naj bo v majhnih količinah – kot bi bile pri podoju in ne kot obrok. Prav tako ne želim uporabe dudk. Vesela bi bila, če bi lahko namesto adaptiranega mleka dobil moje mleko in pri tej želji prosim za pomoč pri ročnem izbrizgavanju.

v  me pred uporabo kakršnekoli oblike farmakološke analgezije seznanite z možnimi neželenimi učinki na proces povezovanja in dojenja.

v  v primeru priraščenega jezička, vez prerežete v porodnišnici, da bi dojenje lažje steklo.

»rojstvo«

” Rojstvo je pomembno. Na ta način začnemo življenje izven svojega izvora, telesa svoje matere. Rojstvo določi kako vstopimo in občutimo prvi stik s širokim svetom.

Za vsako mamo je to dogodek, ki pretrese in preoblikuje njeno najgloblje bistvo. “

Ina May Gaskin, Birth matters

 

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Kako napisati dober porodni načrt se temeljito pogovorimo na delavnici Priprava nosečnice na porod.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Pri pisanju porodnega načrta bodi ustvarjalna. Lahko ga narediš na papir ali na računalniku. Poglej si domiselne primere...

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
  0
  Košarica
  Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino