Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

vadba-za-nosecnice-z-izidoro-slider-6
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Sprememba vaginalne sluznice v času nosečnosti

Sprememba vaginalne sluznice v času nosečnosti

V času nosečnosti se spremeni sestava vaginalne sluznice tako, da je bolj koristna za otroka. Naselijo se bakterije, ki bodo ob rojevanju prešle na plod in se naselile v njegovem črevesju. Otrok prihaja iz sterilnega okolja in se prvič sreča z bakterijami. Najbolj optimalno je, da se kolonizira z bakterijami mamine vaginalne flore, saj so te za njega nujno potrebne in dobrodošle. Zato je izjemno pomembno s kakšno vaginalno floro se bo srečal tvoj otrok.

Krepiš jo lahko z naravnimi pripravki, ki vsebujejo desnosučno mlečno kislino – prebiotiki, in probiotiki. Zelo koristna je fermentirana hrana (kislo zelje, kisla repa,…), miso-sojina pasta, jogurti, itd. V kolikor ti močnejši okus fermentirane hrane ne ugaja, lahko poskusiš uživati koncentrirano fermentirano sirotko, ki so ji odvzete maščobe in beljakovine – Molkosan. S sirotko si lahko pomagaš tudi lokalno; razredčeno z vodo v razmerju 1:1 uporabiš za umivanje intimnih predelov, še posebej takrat, ko nastopijo nevšečnosti ob pojavu glivic.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Ena steklenička umetnega mleka spremeni pH v črevesju in s tem mikrobiom vsaj za dva tedna izključnega dojenja, zato dodatka nikakor ne dajaj zgolj »za vsak slučaj«.

Vaginalne glivice se lahko preselijo tudi na otroka, zato moramo skrbeti za dobro higieno rok. Pojavi se bela obloga na jezičku in notranji strani lic (česar ne smemo zamenjati z belo oblogo na jezičkui po dojenju zaradi mleka) ter na spolovilu, pri mamici se pa pojavi na bradavicah. V tem primeru je potrebno zdraviti oba – v lažjih oblikah umivamo otrokova usta s prstom ovitim v gazo, namočeno v Molkosan, spolovilo pa umivamo z razredčeno tekočino Molkosana in vode v enakem razmerju. Prav tako lahko mamice uživajo Molkosan peroralno in si z njim tudi umivajo bradavice. Če se otrok rodi s carskim rezom, ne pride do kolonizacije bakterij, zato naj ati čimprej da otroka v stik “koža na kožo”, mamica pa takoj, ko se prvič srečata – kengurujčkanje.
Otrokova črevesna sluznica je v prvih 6 mesecih izjemno prepustna, zato je zelo pomembno, kaj zaužije. 

Materino mleko je izredno bogato z oligosaharidi: prebiotiki (snovi, ki jih jedo probiotiki, torej dobre bakterije). Vsebuje kar 23–130 vrst prebiotikov (v posameznih vzorcih). V kravjem mleku, iz katerega je izdelano adaptirano mleko, je zelo malo oligosaharidov, zato nekateri proizvajalci probiotike dodajajo: večinoma le eno vrsto. Dobre bakterije se na ta način zelo razmnožijo in ustvarijo v otrokovem črevesju debelo “zastirko”, zaščitno oblogo. Ta se razvije v prvih 6. mesecih, zato ni potrebe, da otroku pred tem uvajamo drugo prehrano

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino