Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

vadba-za-nosecnice-z-izidoro-slider
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Sanje in budno življenje – v času nosečnosti

Sanje in budno življenje – v času nosečnosti

AVTORICA: Zarja Žarn Štabuc, Zavod Somnia, somnia.si

Sanje so neločljivo povezane z našim  budnim življenjem. Skladno s spreminjanjem naše osebnosti, čustvovanja, načina življenja ter življenjskih okoliščin se spreminjajo tudi sanje. Njihova glavna naloga je, da skrbijo za naše psihično ravnovesje. Nosečnost zelo pomembno vpliva na vsakdan ter s tem na vsebino sanj. Nosečnice pripovedujejo o tem, da so njihove sanje še posebej nenavadne, bizarne in nerazumljive. Razlogi so v čustveni intenzivnosti ter fizičnih spremembah, ki jih nosečnost prinese v življenje bodoče matere.  Sanje so simbolne in uporabljajo jezik metafor, zato jih um označi za nerazumljive, kar še ne pomeni da v resnici nimajo pomena. S posvečanjem pozornosti ter poglabljanjem vanje lahko ugotovimo, da nosijo pomembna sporočila. 

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Vzdušje ter čustva v sanjah so pokazatelji našega doživljanja. Nosečnost prinaša številne spremembe v življenje ter zbuja mnoga različna čustva, ki se kažejo tudi v sanjah. Kadar v povezavi z nosečnostjo in materinstvom doživljamo stiske se lahko pojavijo tesnobne sanje ali nočne more.

Vzdušje ter čustva v sanjah so pokazatelji našega doživljanja. Nosečnost prinaša številne spremembe v življenje ter zbuja mnoga različna čustva, ki se kažejo tudi v sanjah. Kadar v povezavi z nosečnostjo in materinstvom doživljamo stiske se lahko pojavijo tesnobne sanje ali nočne more. Njihova funkcija je, da pomagajo sprostiti čustva, ki jih ne izrazimo v budnosti, hkrati pa nas želijo usmeriti v iskanje rešitev. Posebej je pomembno, da smo pozorne na ponavljajoče sanje, saj se v njih skriva pomembno sporočilo o tem katere misli, prepričanja in vedenje naj spremenimo, da bo to bolj zdravo za nas ter posledično za našega otroka. 

PRVO TRIMESEČJE

Sanje pomagajo narediti prostor v naši psihi za novo vlogo, tako da nas poskušajo razbremeniti čustvenih vsebin vezanih na pretekla partnerstva ter lastno otroštvo. V 1. trimesečju nosečnosti so zaradi tega značilne sanje o starših oziroma skrbnikih. Pogosti simboli tega obdobja so različna prevozna sredstva, ki kažejo na način potovanja skozi nosečnost ter stavbe, ki simbolizirajo spreminjajočo se nosečnico. Razlaga njihovega pomena je odvisna od konteksta sanjske zgodbe, lastnosti simbolov v sanjah, vzdušja v katerem se pojavijo ter dogajanja v povezavi z njimi. Njihov pomen je vedno vezan na individualno zgodbo sanjalke in ga brez njenega sodelovanja ne moremo odkriti, kar velja za vsake sanje vseh ljudi v kateremkoli življenjskem obdobju.

DRUGO TRIMESEČJE

2. trimesečju postaja nosečnost vedno bolj vidna. Nosečnica začne čutiti gibe otroka, kar ji omogoča nov način povezovanja z njim. Značilne so sanje o mladičkih živali, ki simbolizirajo nebogljenost, ljubkost in jih lahko povežemo z dojenčki. Kakšna je žival v sanjah (npr. prijazna ali strašljiva) ter odnos sanjalke do nje (ne – sprejemajoč, ljubeč ali izmikajoč), lahko kaže na to kako doživlja svojo življenjsko situacijo v povezavi z rojevajočo se materinskostjo. V tem obdobju pa vse do poroda lahko bodoča mama sanja svojega otroka, njegov izgled ter lastnosti, lahko sanja o njegovem imenu, prihodnosti ter se z njim na različne načine sporazumeva. V tem času se povečuje število erotičnih sanj, kar povezujemo s spreminjajočo spolnostjo, telesno podobo in preoblikovanjem partnerskega odnosa.

Sanje so odraz naših nezavednih vsebin in imajo dostop do izvorne narave, ki jo v budnosti večkrat prikrijemo pred sabo in svetom. V njih je zakladnica modrosti, ki nas lahko vodi in opolnomoči.

TRETJE TRIMESEČJE

​V 3. trimesečju je rojstvo vedno bližje in sanje nam pomagajo pri pripravi nanj. V njih lahko sprostimo strah, ki ga čutimo pred porodom. Kažejo nam točke moči na katere se lahko opremo v sebi in zunanjem svetu da bomo samozavestnejše, z zaupanjem vase in v otroka vstopile v porodni proces. Pomagajo nam pri upočasnjevanju ter vstopanju v globine. Pogosti sanjski simboli v tem obdobju so vezani na naravna stanja, kot so različne oblike vode in vremena (npr. nevihte, valovanja, bučanje vode, potresi). Povezani so s pričakovanjem in predstavami, ki jih imamo o porodu ter materinstvu.

Del priprave na starševstvo je lahko pisanje sanjskega dnevnika, v katerega zapisujemo svoje sanje in z njimi povezano notranje dogajanje. Na tak način bomo lahko kasneje s svojim otrokom podelile kakšne posebne, izbrane sanje.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino