Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#21: Nosečnost po tednih – kako poteka 21. teden?

#21: Nosečnost po tednih – kako poteka 21. teden?

PLOD: Imam dobro razvite ustnice, pod dlesnimi pa že zasnove prvih zob. Lanugo, ki prekriva kožo, postaja temnejši. Drobne koščice v notranjem ušesu so zakostenele, zato zdaj še bolje slišim. Res zanimivo: globok glas mojega očeta slišim bolje kot tvoj visok mamin glas.  V maternici ni nikoli tiho. V njej sem izpostavljen najrazličnejšim zvokom in šumom, ki jih ustvarjajo tvoj glas, tvoji organi in krvni obtok, na primer spahovanje, kolcanje, kihanje, zvoki od zunaj. Popolnoma oblikovane so tudi moje oči, le šarenica še ni obarvana. Med notranjimi organi se zdaj razvija predvsem trebušna slinavka, ta bo pridelovala inzulin, pomemben hormon za presnovo glukoze, beljakovin in maščob v telesu.

NOSEČNICA: ​​So ti prijatelji in znanci že “napovedali” spol otroka? Naj ti razkrijem skrivnost: trenutno edina zanesljiva načina za ugotavljanje spola pri plodu sta ultrazvok ali analiza kromosomov ploda iz plodovnice. Najrazličnejše napovedi iz oblike trebuha, kitajskih razpredelnic, kombinacije rojstnih datumov in še kaj so sicer družabne in zabavne, vendar dosegajo največ 50-odstotno stopnjo uspešnosti, kolikor znaša tudi ugibanje. Če želiš izvedeti spol otroka, poprosi za informacijo svojega ginekologa, ko bo opravljal morfološki ultrazvočni pregled, če še ga nisi imela. Možnost, da se bo spol videl, je skoraj 95-odstotna, možnost napake pri izkušenem preiskovalcu pa je manj kot 1 odstotek.

​V drugem trimesečju, to je od 13. do 26. tedna nosečnosti, se nekoliko poveča tudi pridobivanje teže. Del tega je posledica intenzivnejšega delovanja ščitnice in povečane presnove. Potreba po hranilih v tem času naraste za okrog 200 do 300 kcal/dan. Vendar pazi! Izogibaj se mastni in sladki hrani ter vsem prigrizkom, ki vsebujejo malo koristnih snovi.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

V maternici ni nikoli tiho. V njej sem izpostavljen najrazličnejšim zvokom in šumom, ki jih ustvarjajo tvoj glas, tvoji organi in krvni obtok, na primer spahovanje, kolcanje, kihanje, zvoki od zunaj.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino