Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#22: Nosečnost po tednih – kako poteka 22. teden?

#22: Nosečnost po tednih – kako poteka 22. teden?

PLOD: V njih se zdaj naprej razvijajo zračne poti, pljučni mešički in pljučno tkivo. Seveda v maternici ni zraka, zato so mešički sploščeni, ne razširi jih niti tekočina. Prav ti mešički začenjajo izločati pljučni surfaktant, snov, ki omogoča širjenje pljuč med dihanjem in preprečuje, da bi se pljučni mešički sesedli. Moj obraz postaja lepo okrogel, zelo izrazite so tudi moje obrvi in trepalnice. Glava je v primerjavi s trupom sicer še vedno nekoliko velika, vendar zdaj trup pospešeno raste. Čeprav sem se že nekoliko poredil, je moja koža še vedno rdeča in nagubana. Koža na podplatih in dlaneh postaja debelejša kot na drugih delih telesa. Moj sluh je zdaj precej izostren. Brez težav prepoznam tvoj glas, slišim bitje tvojega srca in zvoke, ki prihajajo iz tvojega trebuha! Še posebno mi je všeč, če poslušaš klasično glasbo.

NOSEČNICA: ​​Kljub že opaznemu trebuhu si še vedno sposobna opravljati najrazličnejše aktivnosti. Tudi spolnost je pomemben del tega. Mnogo parov in celo strokovnjaki zmotno menijo, da lahko spolni odnosi škodijo nosečnosti in plodu. Znanstveni dokazi kažejo nasprotno. Spolnost v nosečnosti je poživljajoča in nenevarna. Plod je namreč obdan z dvema ovojema, ki ga skupaj z maternico dobro varujeta pred vsemi možnimi zunanjimi vplivi. Želja po spolnosti, libido, v nosečnosti večinoma zraste, posebej v drugem trimesečju. Naval krvi v področje spolovila in nožnice se v nosečnosti močno poveča in nekatere nosečnice prvič v življenju doživijo orgazem, mnoge pa spoznajo svojo sposobnost doživeti več orgazmov zapored. Morda bodo v tretji tretjini nosečnosti primerni le drugačni položaji, sicer pa je do poroda v glavnem dovoljeno vse. Lahko si torej res povsem sproščena.

V tem času je tudi najpogostejša fiziološka anemija. Do tega pride zato, ker se v nosečnosti volumen tekočine v krvi, vode in plazme z beljakovinami poveča za okrog 30 odstotkov, medtem ko se volumen rdečih krvničk poveča le za okrog 20 do 25 odstotkov. Pojav imenujemo nosečnostno razredčenje krvi, ki varuje nosečnico pred pretiranim strjevanjem krvi med nosečnostjo, v primeru močnejše krvavitve med porodom in po porodu pa žensko varuje pred izkrvavitvijo. Vseeno so potrebe po železu v drugi polovici nosečnosti povečane, zato dodatek železa v prehrani in v obliki posebnih farmacevtskih pripravkov nikakor ne škodi. Železo lahko nadomestiš z uživanjem zelene zelenjave, svežega temnega sadja, melase, kopriv, suhih ne žveplanih marelic, stročnic, rdeče pese… Hrano, bogato z železom, kombiniraj z živili z visoko vsebnostjo vitamina C, da izboljšaš absorpcijo železa v telesu. Ob takem obroku se raje izogni mlečnim izdelkom, ki to absorpcijo zavirajo.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Potrebe po železu so v drugi polovici nosečnosti povečane, zato dodatek železa v prehrani in v obliki posebnih farmacevtskih pripravkov nikakor ne škodi. Železo lahko nadomestiš z uživanjem zelene zelenjave, svežega temnega sadja, melase, kopriv, suhih ne žveplanih marelic, stročnic, rdeče pese…

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino