Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#20: Nosečnost po tednih – kako poteka 20. teden?

#20: Nosečnost po tednih – kako poteka 20. teden?

PLOD: Žleze znojnice so že razvite. Nohti na prstih rok so sedaj popolnoma izoblikovani in pridno rastejo. Če sem deček, se začenjajo moda spuščati v mošnjo, imam tudi že preproste semenčice. Če sem deklica, se mi razvija nožnica. Vse pogosteje sem buden in kar dobro slišim. V budnem stanju lahko slišim pogovore, glasbo in glasne zvoke. Če potrkaš na trebušček, se zbudim. Sem že dovolj težek, da me lahko začutiš. Razvil sem že ustaljen ritem budnosti in spanja, temu primerno tudi brcam ali mirujem. Običajen ciklus traja okoli 20 do 30 minut. Če sem ta čas zelo miren, ne skrbi, bom zelo verjetno intenzivno nadoknadil v naslednje pol ure.

NOSEČNICA: ​​POP! Tvoj popek se bo v tem tednu morda izbočil in bo tako ostal do poroda in še nekaj dni po njem. Maternica se namreč v tem tednu dvigne do približno 3 prste pod popkom. Nekatere boste občutile prve težave z dihanjem, saj se organi trebušne votline umikajo rastoči maternici in se odmikajo proti trebušni preponi. To “tiščanje” se bo poglabljalo v prvi nosečnosti do približno 4 do 6 tednov pred porodom, če si pa že kdaj rodila, pa se lahko zavleče do poroda. Takrat se bo otrok pričel spuščati v medenico, kar boš začutila kot olajšanje pri dihanju. Ko se bo to zgodilo, boš morala še pogosteje hoditi odvajat urin, saj glavica ploda zavzame ves prostor v mali medenici, ki je bil prej namenjen mehurju in končnemu črevesu. Ne pozabi torej pred vsakim spanjem izdatno izpraznit mehurja. To ti bo pomagalo pri daljšemu spancu, sicer boš morala vstati in obiskati kopalnico prej kot bi si sicer želela. Če se z ginekologom še nisi dogovorila za ultrazvočni pregled, tako imenovano morfologijo ploda, pri katerem bo podrobneje preveril, ali ima plod vse potrebno za kasnejše življenje, je zdaj čas za to. Sicer imaš še 3 do 4 tedne časa, vendar se pregled običajno opravi okrog 20. tedna nosečnosti. Zdaj si na polovici poti do poroda! Čestitam!

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Tvoj popek se bo v tem tednu morda izbočil in bo tako ostal do poroda in še nekaj dni po njem. Maternica se namreč v tem tednu dvigne do približno 3 prste pod popkom. Zdaj si na polovici poti do poroda!

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino