Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#16: Nosečnost po tednih – kako poteka 16. teden?

#16: Nosečnost po tednih – kako poteka 16. teden?

PLOD: Na konicah prstov rok in nog so se razvile blazinice, oblikujejo se tudi nenavadni vzorci linij in črt, ki bodo pozneje predstavljali moje prstne odtise. Tudi moji nohti so že povsem razviti. Roke zdaj že spretno premikam in dajem v usta. Uživam v brcanju, boksanju, obračanju in zvijanju. Oči so zdaj v pravilnem položaju, čeprav naj bi veke ostale zlepljene še do 24. tedna in varovale oči. Uhlji so se “prestavili” s prvotnega položaja v predelu vratu višje proti glavi, kjer bodo ostali.  Svoj sečni mehur izpraznim vsakih 40 do 45 minut. Nepresnovljene odpadne snovi iz zaužite amnijske tekočine se nabirajo v spodnjem delu črevesa in tvorijo mazavo blato, imenovano mekonij. Izločil ga bom prvi ali drugi dan po rojstvu in tako sprožil črevesno peristaltiko. Če sem deček, se mi začenja razvijati prostata. Z nekaj sreče lahko moj spol že preveriš na ultrazvoku.

Sem še bolj ljubek kot pred tednom dni, morda zato, ker sem pridobil nekaj podkožnega mišičevja. Na glavi so dobro vidni koronarni in temenski lobanjski šivi, ki povezujejo lobanjske kosti in jim omogočajo, da zaradi rasti možganov ostanejo gibljive.

NOSEČNICA: ​​​Če si mnogorodka ali pa zelo vitke postave, lahko v tem času že začutiš gibe ploda. V povprečju mnogorodnica začuti gibe ploda od 2 do 4 tedne prej kot prvorodnica. Poglavitni razlog za to je verjetno le, da ve, kaj mora začutiti. Za prvorodnico pa ni nič nenavadnega, da ploda ne začuti celo do 24. tedna nosečnosti. Nekoč so datum prvega občutenja plodovih gibov zaradi prej omenjene zakonitosti uporabljali tudi kot pripomoček pri izračunu pričakovanega datuma poroda.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Na konicah prstov rok in nog so se razvile blazinice, oblikujejo se tudi nenavadni vzorci linij in črt, ki bodo pozneje predstavljali moje prstne odtise. Tudi moji nohti so že povsem razviti. Roke zdaj že spretno premikam in dajem v usta.

TESTI: ​​​V tem tednu se opravlja tudi presejalni test z analizo treh snovi v krvi nosečnice za ugotavljanje tveganja za Downov sindrom in verjetnost nepravilnega zraščanja hrbtenice (THT). Od 16. do 20. tedna postane varnejša tudi amniocenteza, postopek, s katerim se pridobi plodovnica za kromosomske preiskave ploda pri nosečnicah s povečanim tveganjem za tako napako pri plodu.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino