Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#17: Nosečnost po tednih – kako poteka 17. teden?

#17: Nosečnost po tednih – kako poteka 17. teden?

PLOD: To mi omogoča izvajanje spretnih in koordiniranih gibov. Vendar pa mielinske ovojnice še nekaj časa ne bodo popolnoma razvite, to se bo zgodilo šele po rojstvu. Želodec začenja izločati želodčne sokove, ki mi pomagajo vsrkati amnijsko tekočino in jo izločiti v obtočila. Ledvice nato filtrirajo kri in tekočina se vrne nazaj v amnijsko votlino. Tudi prsne bradavice se začenjajo pojavljati. Pod kožo na hrbtu in v predelu lopatic tvorim zalogo rjavega maščevja, ki znese ob koncu nosečnosti 2 do 6% telesne teže. Ta maščoba ohranja mojo telesno temperaturo v manj ugodnih pogojih po rojstvu. Sedaj sem že težji od posteljice, ki je sedaj dokončno dozorela. Če sem deklica, že imam nožnico, maternico in jajcevoda. Če sem deček, so moji spolni organi dobro prepoznavni.

NOSEČNICA: ​​​Vrh maternice lahko sedaj otipaš nekje na sredini med sramno kostjo in popkom. Zaradi povečanega krvnega obtoka skozi kožo in sluznice se poveča tudi presnova kože. Poveča se aktivnost znojnic, lojnic in dišavnic, zaradi česar so v nosečnosti bolj pogoste akne, lasje pa lahko postanejo bolj bujni in svetleči, včasih pa tudi nekoliko bolj mastni. Nosna sluznica pogosto nabrekne, prav tako povrhnjica v nožnici, zato lahko imaš težave z dihanjem, pojavljajo pa se lahko tudi krvavitve iz nosu in povečan izcedek iz nožnice. Spremembe se bodo zagotovo polegle po porodu.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino