Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

porodna-zgodba-porod-v-vodi-spremljevalka-na-porodu-izidora-vesenjak-dinevski
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Porodna zgodba: Porod v vodi

Porodna zgodba: Porod v vodi

Moja zgodba se je začela kot presenečenje, 2 tedna pred rokom, ko mi je ob 22h odtekla voda in to kot v filmu, veliko vode v potoku. Obležala sem sredi veže na levem boku, partner je po mojih navodilih pakiral potrebne zadeve za odhod (nisva pozabila niti darila za babice). Klicala sem v porodnišnico na Ptuj, povedala da sva v Mariboru in da je odtekla voda, glede na količino je svetovala babica odhod v najbližjo porodnišnico, vendar sem partnerja prepričala da vseeno odideva na Ptuj, kjer sva bila v prakticno 10 minutah – ne vem koliko je vozil, vsekakor ni bilo počasi.


Ob prihodu je se vedno veliko plodovne vode iztekalo zato sem ležala na levem boku, babica je rekla da sem ob prihodu odprta za konico prsta, ostala sem noter, partnerja pa so poslali domov, ker se nisem imela veliko popadkov. Od 1h zjutraj so se popadki priceli v rednih razmakih kot je napovedala babica, do 5h sem sama predihovala ob speči sosedi, na tiho, da je ne bi zbudila. Najlažje mi je bilo stoje, naslonjena na okensko polico in z miganjem ali kroženjem medenice tekom popadka. Lahko sem namreč stala, ker je plodovnica kasneje že nehala iztekati, ko je glavica zatesnila iztok. Ko so bili popadki že zelo močni in na 3 min sem prvič poklicala babico, ki je pogledala in rekla da sem iz konice prsta napredovala na cel prst, kar me je ob bolečini in rednosti popadkov negativno presenetilo, pričakovala sem več, vendar sem ostala mirna in sproščena – druge izbire tudi nisem imela.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Ali ste vedeli? Kar nekaj porodnišnic v Sloveniji ponuja porod v vodi.

POROD V VODI OLAJŠA BOLEČINO.

Čez dve uri je prišel na vizito ginekologinja, meni se je zdelo stanje do takrat enako, popadki na 3 do 5 min in enako boleči, vendar sem v tistih dveh urah že bila 5 cm, pohvalila me je da je spodaj vse zelo mehko in sproščeno in spet sem imela malo več energije, po sicer neprespani noči in zelo aktivnem dnevu pred tem, budna sem bila ze vec kot 24h. Rekla je da takoj pokličem partnerja in da grem v vodo. Pripravili so mi toplo kad, in ko sem se potopila v vodo je bilo zelo zelo blagodejno. Po eni uri sem bila odprta 8cm, takrat je prišel tudi partner, in v roku naslednje ure sem bila popolnoma odprta – torej v približno 5 urah iz 1 na 10 cm. To pripisujem vodi in tudi sproščenosti, mislila sem ves čas na to, da se vsak popadek vzpenja in nato pojenja, da se vsak gotovo konca in da je najhuje le nekaj sekund, predvsem pa je bilo zame kot prvorodko pomembno tudi spoznanje, da sem ob odsotnosti vsake protibolečinske terapije ugotavljala, da ne gre za bolečino, ki je telo ne bi zmoglo prestati in tako so izginili strahovi, ki sem jih prinesla seboj, da bi preveč hudo bolelo. Ves čas odpiranja sem dihala samo počasi, počasen vdih skozi nos in počasen izdih skozi usta, bila sem čisto tiho, na nepotrebna vprašanja partnerja nisem niti odgovarjala, odgovarjala mi je tišina, čim manj dotikov in mracnost prostora.

Zanimivo, nisem želela nobene glasbe, prijal pa mi je zvok vode oz valovi v kadi ob mojih premikih. Ko sem bila odprta 10 cm, sem na pobudo babice pričela dihati na kratko in plitko, po pasje. Ob tem so se spontano vrivali tiskalniki, ki sem se jim prepustila.

porodna-zgodba-porod-v-vodi-spremljevalka-na-porodu-izidora-vesenjak-dinevski

NARAVNA OBLIKA PORODA BREZ BOLEČIN.

Opozorili so me, da voda telo sprosti in tako se je pri 10 cm nekoliko zaustavilo, do iztisa sem nato namreč potrebovala okrog 2h, popadki so se namreč nekoliko zredčili, ob vodi pa je bil razlog tudi da sem bila v tistem trenutku budna ze skoraj 30 ur, zato polagam na srce, da nosečnica izkorišča možnost počitka, jaz tega nisem, nikoli nisem spala čez dan, raje sem nekaj počela, v resnici pa me je nato ujelo nepripravljeno, in rahlo nenaspano, ravno zvečer tik pred potrebnim spanjem.

Do iztisa se je vleklo zaradi moje utrujenosti in tudi zaradi najbrž dvakrat ovite popkovnice, ki je otroka vlekla nazaj gor, čeprav se je s popadkom že spustil. Babica me je nato vodila skozi številne položaje v vodi, na wcju, v počepu in na postelji, ds sva dosegle spust otroka. Če primerjam položaje v vodi in izven, so bili popadki v vodi vseeno nekoliko znosnejši, čeprav jasno boleči – kakšni pa sicer, če želijo biti efektivni, vendar v tisti zadnji fazi nisem niti bila vec popolnoma bistra, med posameznimi popadki sem celo zadremala na robu bane. Dogovorili smo se za iztis izven vode, tudi sama sem nekako računala tako ze od zacetka. Rodila sem na mizi, na boku, zanimivo, kako neboleča je ta faza v primerjavi z popadki, bolel je kriz in ob pritiskanju presredek, vendar ishemične bolečine krči maternice nisem več čutila. Na porod imam lepe spomine, če bi izbrala ponovno, bi znova želela odpiranje predihavati čim več v vodi, potrebe po protibolečinski terapiji nisem imela, tako da bi tudi v prihodnje poskusila brez. Kar se mi zdi dobro je tudi, da ni prišlo do potrebe po epiziotomiji, niti ni prišlo do kakšnih raztrganin, kar pripisujem vodi, ki je tkivo dobro zmehčala, ter seveda masaži ki sem jo sicer doma izvajala redno, do meje bolečine in vsakic tudi malo čez.
izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Če še vedno nisi prepričana, kako bi se z idejo o porodu v vodi soočila sama, me lahko kontaktiraš.

Iz vode bi lahko sla kadarkoli, in prosila za drug nacin lajsanja bolecine. Pred porodom v vodi sem morala pripraviti izvide – hepatitis C, HiV in bris na streptokoka – prvega samoplačniško, druga dva uredi ginekolog. Porod v vodi zaračunajo 30€, partnerjeva prisotnost je 15e, v porodnišnici Ptuj so trenutno že dovoljeni obiski izključno partnerjev za eno uro na dan. … Hvalezna mamica Porodnisnici Ptuj, posebej pa babici Dragici, za lepo izkusnjo poroda.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino