Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#31: Nosečnost po tednih – kako poteka 31. teden?

#31: Nosečnost po tednih – kako poteka 31. teden?

PLOD: Čeprav izvajam ritmične dihalne gibe, moja pljuča še niso popolnoma razvita. Koža postaja rožnata, pod njo se še vedno nalaga maščevje. Vedno bolj se zavedam svoje okolice, glasov, ki prihajajo od zunaj, in neposrednega okolja, kot je amnijska tekočina.

PORODNA TEŽA

V razvitem svetu je povprečna telesna teža dojenčka ob koncu normalne nosečnosti, ki traja 40 tednov, 3,4 kilograma. Plod doseže približno tretjino porodne teže pri 28. tednih, pri 31. Tednih polovico, dve tretjini pa pri 34. tednih. Nekoč je veljalo prepričanje, da se rast ploda pred koncem nosečnosti ustavi, danes pa vemo, da se ne konča do 40. tedna nosečnosti ali traja celo dlje. Dečki so ponavadi večji od deklic, drugorojeni otroci pa večji od prvorojenih. Nič nenavadnega ni, da plod kaže jezik. Ta vedenjski vzorec je značilnejši za plod kot za novorojenčka. 

NOSEČNICA: V trebuhu polagoma tiščanje napreduje, dihanje je večinoma le še ‘prsno’, saj trebušna prepona zaradi pomaknjenosti v prsni koš pri tem vedno težje sodeluje, prav tako se lahko pojavi tiščanje v medenici. Maternica namreč polagoma izpolnjuje ves razpoložljiv prostor v trebuhu. Medtem ko je zelo razveseljivo, da tvoj otrok hitro pridobiva težo, pa boš v tem času vse bolj čutila tudi “stranske učinke” njegove rasti v obliki različnih tegob in nelagodnosti pri vsakdanjih opravilih, kot so vstajanje, ležanje, pripogibanje, oblačenje, osebna higiena ipd. Nekatere bo mučila zgaga, ker je želodec v tej stopnji nosečnosti že močno premaknjen navzgor ter stisnjen ob prepono. To težavo je mogoče uspešno premagati, če po hranjenju ostaneš pokonci in se ne uležeš takoj ali tako, da si dnevne obroke porazdeliš na več manjših. Ne pozabi o morebitni uporabi farmacevtskih pripravkov pred uporabo povprašati svojega ginekologa, tudi če gre za zdravila v prosti prodaji. Med najpogostejšimi težavami v nosečnosti so bolečine v hrbtu. Začnejo se lahko kadar koli v nosečnosti in se nadaljujejo v prvo leto po rojstvu otroka. Večino teh težav je mogoče uspešno premagovati z ustrezno telesno držo, aktivnimi vajami za krepitev hrbtnih in trebušnih mišic ter z razteznimi vajami. Tudi vsakodnevna opravila z otrokom, preden shodi (tehta lahko tudi več kot 15 kg), so za hrbtenico lahko škodljiva, če jih ne izvajamo pravilno, zato se je dobro pravil dvigovanja, pripogibanja in obračanja pod obremenitvijo naučiti že v nosečnosti. Vse to se naučiš na naši vadbi.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Nosečnice izdelujejo hormon, imenovan relaxin. Ta povzroči zrahljanje vseh, posebej pa medeničnih, ledvenih in križnih vezi hrbtenice, kar omogoča raztezanje in prilagajanje medenice med porodom, v nosečnosti pa povzroča bolečo in racajočo hojo. Morda trenutno ni prijetno, vendar ti bo zagotovo izdatno pomagalo, da boš lažje rodili. Če nimaš omenjenih težav, to ne pomeni, da se telo ne pripravlja na porod. Morda imaš le višji prag za bolečino, večjo mišično moč ali pa že prirojeno bolj raztegljive sklepe in vezi.

TESTI

V tem času nekateri ginekologi opravljajo 3. ultrazvočni pregled v nosečnosti, pri katerem izmerijo premer glavice, plodovo stegnenico ter obseg glavice in trebuha, iz mer pa je mogoče sklepati, koliko plod tehta, ter oceniti primernost ali neprimernost njegove rasti. Nekoliko slabši učinek ima preprosto merjenje razdalje med sramno kostjo in vrhom maternice, je pa preprost in povsod izvedljiv način ugotavljanja rasti ploda.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino