Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

doula-slovenija-maribor-spremljevalka-pri-porodu-izidora-vesenjak-dinevski
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

Sem doula – spremljanje porodov je posebno poslanstvo

Sem doula – spremljanje porodov je posebno poslanstvo

Zame je najbolj pomembno, da se z žensko, ki jo spremljam med porodom, dobro spoznava. Ne zanima me le, kaj pričakuje od poroda, ampak kako razmišlja, na kakšen način doživlja bolečino, kako se spopada z novo situacijo in s stresom. Med rojevanjem se prilagajam njenim potrebam in upoštevam njene želje, čustva, strahove. Včasih je potrebna le fizična podpora – z njo predihavam popadke, ji predlagam različne položaje, ki pomagajo otroku, da se optimalno namesti v porodni kanal, jo masiram in spodbujam. Včasih pa potrebuje bolj čustveno podporo, spodbudo in občutek varnosti.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Če dobro poznam bodočo mamico, ji lahko veliko olajšam. Recimo, neka porodnica mi je povedala, da rada kolesari, zato sem ji med vizualizacijo sugerirala, naj si predstavlja, da je na kolesu in se vzpenja na hrib, saj je popadek nekoliko podoben vzponu. Po koncu popadka pa sva se peljali navzdol v mirno pokrajino.

Med porodom je zelo koristno tudi meditativno sproščanje in vizualizacija.

Če dobro poznam bodočo mamico, ji lahko veliko olajšam. Recimo, neka porodnica mi je povedala, da rada kolesari, zato sem ji med vizualizacijo sugerirala, naj si predstavlja, da je na kolesu in se vzpenja na hrib, saj je popadek nekoliko podoben vzponu. Po koncu popadka pa sva se peljali navzdol v mirno pokrajino. V meditacijo vključujem tudi  hipnotično sugestijo (Hypnobirthing), saj ta  lahko lajša porodno bolečino, sprosti mišice ter omili stres in skrbi. Priporočljivo je, da ženske v pričakovanju izvajajo meditacijo že pred porodom, zato jo vključujem tudi v vadbo za nosečnice, saj deluje še posebej dobrodejno, če jo nosečnica obvlada že prej.

Doula je v pomoč in razbremeni tudi partnerja.

Bodoči očetje doživljajo moje sodelovanje kot olajšanje, saj nudim veliko oporo tudi njim. Nekateri porodi trajajo dlje časa in moškim veliko pomeni, da se lahko  vmes odpočijejo, hkrati pa nimajo občutka, da so partnerko pustili samo.

Spomnim se nekega bodočega očeta, ki je bil na začetku dogajanja precej prestrašen. Potem pa sem ga uspela pomiriti in sta se s partnerko povezala. Zgodilo se je, da je celo snemal rojstvo svojega otroka. Bil je tako radosten, da je od sreče plesal po porodni sobi. Porod je doživel drugače kot si ga je v začetku predstavljal.

Očetje imajo izredno pomembno vlogo, če so vključeni v proces dogajanja že med nosečnostjo. Lažje bodo navezali stik z otrokom in lažje sprejeli spremembe, ki so povezane s prihodom novega člana v družino. Z delavnico Partnerjeva podpora pri porodu, ki jo izvajam v majhnih skupinah, poskušam tudi bodoče očete čim bolj pripraviti na ta enkratni dogodek, tako da jim pokažem masažo, tehnike sproščanja, dihanja in položaje, ki so koristni na dan D.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

V slovenskih porodnišnicah sem kot doula lepo sprejeta, saj se ne vmešavam v delo zdravnika ali babice. Jasno je, da so vloge razmejene in s spoštovanjem drug drugega, dosegamo izjemne porodne zgodbe.

Nekatere porodnice so razočarane, ko odkrijejo, da porodna babica skrbi za več žensk hkrati in kadar porod traja dlje časa, se celo zamenja več babic, zato je prisotnost doule velika prednost.

V svojih letih delovanja opažam, da nosečnost še kako vpliva na porod in na odnos med materjo in dojenčkom.

Osebno priporočam vsem nosečnicam – da se ustavijo večkrat na dan in si ustvarijo notranji mir. Nosečnice imajo pogosto občutek, da morajo do poroda vse postoriti in pripraviti, kakor da se bo življenje potem ustavilo. Za bodočo mamo je pomembno, da bo spontano in mirno sprejemala razvoj svoje nosečnosti, namenila sebi notranji mir in nekoliko popustila zunanji nadzor – namesto intenzivnega zanimanja, kdaj bo rodila, kakšnega spola bo otrok, kako velik bo ipd.

K vsakemu porodu pristopam ponižno, saj verjamem, da se je potrebno prepustiti naravi, naj deluje po svoji modrosti. Sem pa tam, polno navzoča, čuječa do ženske, ki je v aktu rojevanja. Sledim njenim vzgibom in jo podpiram, brez pričakovanj, brez naprej pripravljenega scenarija, brez domišljanja, da lahko vodim porodnico. Včasih je porod izjemno ganljiv, ko vsi prisotni začutimo svetost trenutka.

V porodni sobi se ne rodi le otrok, temveč se ženska preobrazi v mamico, moški pa  v očeta. V porodni sobi se rodi družina. Počaščena sem, da sem lahko spremljevalka pri porodu – doula in  še vedno sem ob vsakem porodu ganjena.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino