Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#29: Nosečnost po tednih – kako poteka 29. teden?

#29: Nosečnost po tednih – kako poteka 29. teden?

PLOD: Moje šarenice so obarvane, vendar bodo oči dobile dokončno barvo med 6im in 9im mesecem. Veke so med budnostjo vse pogosteje odprte, med spanjem pa zaprte. Izrazi na obrazu se pri nerojenih otrocih zelo razlikujejo. Nekateri nenehno spreminjajo izraz, spet pri drugih je vedno enak. Večino časa v maternici prespim. Moje spanje ni enolično in se deli na fazo mirnega spanja, ko popolnoma mirujem, ter aktivno fazo REM, ki jo spremljajo hitri očesni gibi in občasna telesna dejavnost, pospeši se tudi srčni utrip. V zadnjih tednih nosečnosti se ti dve fazi ciklično izmenjujeta; približno 60 odstotkov časa preživim v obdobju aktivnega spanja, 30 odstotkov spanja pa je mirnega. Ostalih 10 odstotkov časa sem buden; takrat živahno razgibavam ude in telo, premikam oči in srce mi utripa precej hitro. Prav v obdobju budnosti spreminjam izraze na obrazu, zeham, mežikam in sesam. Vse te dejavnosti me pripravljajo na življenje zunaj maternice. Prve dihalne gibe začnem izvajati že v prvem trimesečju. Ti gibi pospešujejo razvoj pljuč in pripravljajo pljučne mišice na prvi vdih ob rojstvu. Dihalni gibi so edina dejavnost, ki poteka med fazo mirnega spanja.

​Moje telo dobiva končna razmerja med deli telesa. Počasi razvijam  sposobnost lastnega uravnavanja telesne temperature, kostni mozeg pa je povsem dozorel in sam izdeluje vse rdeče krvničke brez pomoči jeter in vranice. Z uriniranjem proizvedem do pol litra plodovnice dnevno. Značaj mojih gibov se bo v tem času verjetno pričel spreminjati. Prej zelo intenzivni, močni, zaletavi gibi se bodo zaradi primanjkovanja prostora pričeli umirjati in bodo postali nežnejši, ne pa redkejši. Trebuh bo nenadoma spremenil obliko in izbočil se bo moj komolec ali koleno. Zabavno! Te gibe poskusi beležiti, saj so lahko pomemben podatek pri ocenjevanju moje kondicije, zlasti proti koncu nosečnosti.

NOSEČNICA: Z rastjo ploda se povečuje tudi tvoj trebuh. Verjetno se počutiš, kot da bi bili tvoji organi v trebuhu preveč “natlačeni”. Saj so res! Za kolikor toliko dobro počutje se moraš torej potruditi s:* primerno telesno držo* primerno prehrano* primerno telesno aktivnostjo* umerjenim počitko. Največ težav nastane v predelu hrbta, nog in pri dihanju. Na naši vadbi se boš naučila veliko vaj, ki ti bodo pri teh težavah zelo pomagale. 

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Telo ploda dobiva končna razmerja med deli telesa. Počasi razvija  sposobnost lastnega uravnavanja telesne temperature, kostni mozeg pa je povsem dozorel in sam izdeluje vse rdeče krvničke, brez pomoči jeter in vranice.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino