Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#27: Nosečnost po tednih – kako poteka 27. teden?

#27: Nosečnost po tednih – kako poteka 27. teden?

PLOD: Navadno lahko dopoldne občutiš več kot deset takšnih razločnih sunkov. Ker pridno pridobivam telesno težo, moja glava v primerjavi s trupom ni več videti tako velika. Pomembna novica pa je, da postajajo vse večji moji možgani, ki oblikujejo lobanjo. Lobanjske kosti so na srečo mehke in se lahko razširijo, tako da je za možgane dovolj prostora. Površina možganov postaja vse bolj nagubana, saj nastajajo vijuge in brazde, tako imenovani girusi insulkusi, ki so posledica nastajanja novih povezav med živčnimi celicami. Moji možgani že kar dobro delujejo: nadzirajo moje dihanje in telesno temperaturo, čeprav bi še vedno potreboval inkubator, če bi se rodil v tem trenutku. Vse bolj se odzivajo tudi moja čutila. Očesne leče se med mirnim spanjem premikajo. Zvoki, okusi in vonjave postajajo izrazitejši, lasje na glavi pa vse daljši.

NOSEČNICA: Dobrodošla v tretjem trimesečju! V tem obdobju boš pričela v večji meri pridobivati težo, predvsem do 36. tedna. Teža, ki jo pridobiš, se razporedi po več mestih. Plod pridobi približno od 3 do 3,5kg, posteljica 0,5kg, plodovnice je od 1 do 1,5kg, maternica se poveča na 0,5 do 1 kg, prsi pridobijo za 0,5 do 1,5kg, volumen krvi se poveča 1,5 do 2 litra, tekočine v telesu na splošno je za 4 do 6 kg več kot izven nosečnosti in maščoba v podkožju se poveča za 2 do 3 kg. Večja pridobitev teže pomeni zgolj več maščevja v podkožju. Upoštevati je treba, da je zdrava, čim bolj pestra, mešana hrana bolj pomembna kot samo pridobivanje teže.  Zelo vitka nosečnica lahko pridobi več, prav tako nosečnica z večplodno nosečnostjo. Vsekakor pa nosečnost ni primeren čas za hujšanje, čeprav se nekatere zaradi slabosti in bruhanja v začetku nosečnosti temu ne morejo izogniti. Pri večji porabi maščob med hujšanjem se izločajo spojine, predvsem ketoni in prosti radikali, ki plodu v večjih koncentracijah lahko tudi škodijo. Sledi teh snovi se ugotavljajo v urinu ob rutinskih posvetih v nosečnosti.  Počasi se bliža tudi čas, v katerem bo treba pričeti kupovati vse potrebno za novorojenca. Raznolikost ponudbe na trgu je velikanska in pričakovanje novorojenca ter optimistično vzdušje lahko vodi tudi do pretiravanja pri nakupih. 

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Dobrodošla v tretjem trimesečju! Počasi se bliža tudi čas, v katerem bo treba pričeti kupovati vse potrebno za novorojenca. A ne glede na to, kako navdušena si, ne pretiravaj z nakupi.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino