Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#26: Nosečnost po tednih – kako poteka 26. teden?

#26: Nosečnost po tednih – kako poteka 26. teden?

PLOD: Imam obdobja, ko vadim prave dihalne gibe, toda amnijska tekočina vstopi le v glavne dihalne poti (sapnice), in ne pljuča. Pretakanje tekočine pripomore k razvoju alveol, pljučnih mešičkov. Včasih se mi kolca, kar zaznaš kot občasne blage sunke. Moja koža je rdeča in popolnoma prekrita z verniksom, mastno zaščitno prevleko. Pod kožo se še naprej nabira maščevje, mišice postajajo vse bolj oblikovane. Glavo prekriva vse več las, zlasti na zatilju. Živčne povezave z ušesom so dokončno razvite, zato je moj sluh boljši in ob zaznavanju zvoka zares uživam. Še vedno rad sesam palec ali druge prste. Če sem deček, se bodo moja moda vsak čas dokončno spustila v mošnjo. Če sem deklica, so moje sramne ustnice še majhne in ne prekrijejo klitorisa. Zrasle in približale se bodo šele v zadnjih tednih nosečnosti. Od tega tedna nosečnosti naprej v maternici ves čas poslušam, če sem buden. Na zvoke se refleksno odzovem tako, da iztegnem roke in noge vstran. Tudi tvoj glas prepoznam, od drugih ga ločim po individualnih posebnostih, kot sta ton in ritem. Razlikujem tudi med govorom in drugimi zvoki, zato si občasno vzemi čas za pogovor z mano. Zapoješ mi lahko tudi uspavanko, to je imeniten način navezovanja stikov. Maternična votlina ni v popolni temi; do nje pride svetloba skozi tkiva trebušne stene in stene maternice. Tako se že v maternici lahko seznanim z ritmom svetlobe in teme, intenzivnega gibanja preko dneva in nočnega miru.

NOSEČNICA: ​Gibov ploda, ki jih lahko občutiš že več kot 6 tednov, vaši bližnji do zdaj niso mogli doživljati s tabo. Od tega obdobja dalje bo verjetno mogoče gibe ploda občutiti tudi od zunaj preko trebušne stene. Prijetno je deliti svoje občutke z bližnjimi in jim omogočiti občutek prisotnosti novega člana družine. Težave s spanjem počasi dobivajo nove dimenzije. Običajni položaji v postelji, na primer na hrbtu ali na trebuhu, namreč niso več najbolj primerni. Hkrati tvoj spanec motijo še fiziološke potrebe, kot so poln mehur, žeja in lakota, možne pa so tudi bolečine v križu, medenici in nogah. Kljub temu izkoristi vmesni čas za sproščen spanec, potrebuješ ga namreč več kot prej. Priporočena je posebna (materinska) blazina za telo, ki omogoča podporo nogam in rastočemu trebuhu. Z njo si boš lahko pomagala tudi kasneje pri dojenju in med igro otroka. Če take blazine nimaš, si lahko enostavno pomagaš z več običajnimi. Za partnerja je to lahko manj prijetna izkušnja, ker kmalu v postelji zmanjka prostora za oba, saj večino zasedeš ti in tvoje blazine. Se pa tako lažje navadi na kasnejše obdobje, ko se lahko zgodi, da skoraj ves prostor na postelji zaseda otrok v najrazličnejših pozah. 

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Čas je za nakup posebne (materinske) blazine za telo, ki omogoča podporo nogam in rastočemu trebuhu. Z njo si boš lahko pomagala tudi kasneje pri dojenju in med igro otroka. Če take blazine nimaš, si lahko enostavno pomagaš z več običajnimi.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino