Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#24: Nosečnost po tednih – kako poteka 24. teden?

#24: Nosečnost po tednih – kako poteka 24. teden?

PLOD: Znam se prijeti za stopala in stisniti roko v pest. Imam vse nohte na prstih, obrvi in trepalnice. Izvajam dihalne gibe, čeprav v mojih pljučih ni zraka. To je imenitna vaja za trenutek ob rojstvu, ko bom prvič samostojno zadihal. Če sem deček, se močno poveča število celic v modih, ki tvorijo testosteron. Čeprav je mogoče dejavnost mojih možganov ugotoviti samo s posebnimi testi, ti lahko povem, da se odzivam na zvok in dotik. Srce mi začne biti hitreje, ko zaslišim zvoke in včasih se celo premikam v ritmu glasbe. Če položi moj očka glavo na tvoj trebuh, lahko sliši bitje mojega srca. Še nekaj o moji barvi oči – večina belopoltih otrok se rodi temno modrimi očmi. Očesni pigment potrebuje za svoj dokončni razvoj svetlobo, zato dobijo oči pravo barvo šele nekaj tednov ali mesecev po rojstvu. Temnopolti dojenčki pa imajo ob rojstvu navadno temno sive ali rjave oči. Temno rjave ali črne postanejo v prvih šestih mesecih življenja.

NOSEČNICA: ​​Zgornji rob maternice bo ta teden dosegel višino popka ali malo več. Zdaj se že očitno občutijo plodovi gibi in verjetno ne bo več dneva, v katerem jih ne bi čutila. Občutijo se že tako razločno, da boš sposobna zaznati ciklus budnosti in spanja svojega otroka.

Če bi sedaj rodila, ima otrok možnosti preživetja ob ustrezni zdravniški oskrbi. Vsekakor je dobro poznati znake napovedujočega se prezgodnjega poroda. Svojega ginekologa pokliči, če bi se pojavil kateri od naslednjih znakov ali simptomov:

Pri prezgodaj rojenih otrocih je je težavno zlasti uravnavanje telesne temperature, zato jih dajo v inkubator.  V tem času rojeni otroci imajo možnost preživetja le v posebej opremljenih enotah za intenzivno terapijo in nego. V Sloveniji imamo dve taki enoti, v Mariboru in Ljubljani. Posebna težava pri prezgodaj rojenih otrocih je zrelost pljuč. Če prezgodnji porod zaznajo dovolj zgodaj, nosečnici lahko dajo injekcije steroidnih hormonov, ki zrelost pljuč pri plodu prestavijo na višjo raven: za 7 do 10 dni, in v primeru prezgodnjega rojstva, zlasti pred 32. tednom, omogočajo otrokovo preživetje in pogosto preprečijo tudi invalidnost.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino