Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#23: Nosečnost po tednih – kako poteka 23. teden?

#23: Nosečnost po tednih – kako poteka 23. teden?

PLOD: Ti ne bodo izrasli, dokler ne bodo začeli izpadati mlečni zobje, to je okrog šestega leta starosti. Živci okrog ust in ustnic postajajo zelo občutljivi – verjetno zato, da bom znal poiskati tvojo bradavico in sesati, ko se bom rodil. Večina mojih organov je dobro razvitih, razen pljuč. Če sem deklica, imam že dokončno izoblikovano nožnico. Popkovnica je precej debela, trpežna in je zame najpomembnejša vez z življenjem.

Popkovnica je čvrsta, zaščitna, vrvici podobna vez iz želatinaste snovi, v kateri so medsebojno prepletene dve arteriji in vena. Po njih se pretaka kri s precejšnjo hitrostjo, tako da ostaja popkovnica nenehno napeta in je malo verjetno, da bi se zapletla ali zavozlala. Ker je zelo čvrsta, se oskrba s krvjo ne prekine tudi če se ovije okrog mojega vratu ali ko jo močno stisnem ali zasukam, kar zelo rad počnem –  je moj družabnik in igrača v enem. Popkovnica je zame pravzaprav vez z življenjem, saj me oskrbuje s kisikom in hranili, ki iz tvoje krvi prehajajo skozi posteljico. Popkovnica raste hkrati z mano in doseže dolžino okrog 60 cm, kar mi še vedno omogoča prosto gibanje v maternici. Prav nič nenavadnega ni, da v maternici pogosto sesam palec. Sesanje je zagotovo med najpomembnejšimi nagoni za preživetje, ki jih potrebujem, ko pridem na svet. Sesanje palca me ne pripravi samo na to, da se bom takoj po rojstvu lahko hranil, temveč mi omogoči tudi spoznavanje in raziskovanje sveta z dotikom. Med mojim razvojem so usta z ogromnim številom živčnih končičev precej občutljivejša na dotik kot roke. Ko torej sesam palec, spoznavam, kakšne oblike in velikosti je in kakšen je občutek, ko se dotakneš kože. Sesanje palca sem začel vaditi že precej zgodaj; na nekaterih ultrazvočnih posnetkih me lahko vidiš palcem v ustih že pri 11. tednih.

NOSEČNICA: ​​Ob pregledih ti bo ginekolog/inja ocenjeval velikost trebuha. Verjetno bo uporabil/a kar šiviljski meter, s katerim bo meril/a razdaljo med sramno kostjo in višino maternice. Ta razdalja daje dober vtis o trajanju nosečnosti oziroma pri določenem trajanju o primerni ali neprimerni rasti ploda. Nekatere nosečnice zelo skrbi, če je njihov trebuh malce manjši ali malce večji kot piše v knjigah, zato naj omenim, da so razlike med nosečnicami normalne. Tako kot vsi ljudje nismo enako visoki, tudi plodovi ne rastejo povsem enako.

Od 22. tedna dalje se lahko pojavljajo tako imenovani Braxton – Hicksovi popadki, omejeni krči, ki se čutijo kot neboleče otrdevanje ali le kot kratkotrajna povečana občutljivost maternice. S krčenjem in z raztezanjem se maternica namreč prilagaja stalnemu povečevanju potrebe po prostoru ploda. V bistvu se maternica krči ves čas, tudi izven nosečnosti, le da se tega zavedajo samo ženske s “polno maternico”, bodisi nosečnice bodisi ženske ob menstruaciji.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Od 22. tedna dalje se lahko pojavljajo tako imenovani Braxton - Hicksovi popadki, omejeni krči, ki se čutijo kot neboleče otrdevanje ali le kot kratkotrajna povečana občutljivost maternice. S krčenjem in z raztezanjem se maternica namreč prilagaja stalnemu povečevanju potrebe po prostoru ploda.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino