Vadba za nosečnice & družine, z Izidoro. Programi potekajo v živo in on-line.

nosecnost-po-tednih-izidora-svetuje-1-do-32-teden-2
a

IZIDORIN BLOG KOTIČEK

#18: Nosečnost po tednih – kako poteka 18. teden?

#18: Nosečnost po tednih – kako poteka 18. teden?

PLOD: Koža postaja vse debelejša, zdaj ima že štiri plasti. Na eni izmed njih so epidermalne brazde, ki ustvarjajo površinski vzorec konic prstov, dlani in podplatov. Verniksa je vse več. S stetoskopom je mogoče slišati moj srčni utrip. Če sem deklica, imam v jajčnikih že približno 6 milijonov jajčec. A do takrat, ko se bom rodila, jih bo ostalo le še milijon. Obraz vidno dozoreva. Nos postaja vse daljši in glava je videti bolj v sorazmerju s telesom. Moje kosti pridobivajo trdoto z intenzivno vgradnjo kalcija. Okostenevajo tudi koščice v srednjem ušesu (stremence, kladivce in nakovalce), prav tako se razvija predel v možganih, ki sprejema in predeluje zvočne dražljaje, tako da sedaj že lahko slišim, kaj se dogaja zunaj. Zaradi pomembnih sprememb na očesni mrežnici so moje oči in možgani postali občutljivi na svetlobo, ki prodira od zunaj v maternico. Pri ginekologu lahko sedaj že kakovostno preveriš, ali imam vse potrebne organe, čeprav se večinoma pregled opravi po dvajsetem tednu.

NOSEČNICA: ​​Ob rastočem trebuhu se pojavljajo prve težave s spanjem. Poskusi si pomagati z dodatnimi blazinami, s katerimi se obložiš, če ne najdeš dovolj prijetne lege za spanje. Koristno je tudi opravljanje vaj za mišice medeničnega dna, pred spanjem pa ne pozabi izprazniti sečnega mehurja. Od zdaj naprej je dobro začeti preprečevati prekomerno širjenje ven v spodnjih predelih telesa, v medenici in v nogah. Izogibaj se daljšemu stanju na nogah ali daljšemu sedenju na mestu. Dobra rešitev so dejavnosti, kot je sprehajanje, plavanje, joga. Izvrstno spodbujanje cirkulacije so izmenične kopeli nog v mrzli in topli vodi (Kneipanje). Če delaš pretežno sede, večkrat dnevno vstani in se vsaj za 5 minut sprehodi.

izidora-pogosta-vprasanja-in-odgovori-ikona

Od zdaj naprej je dobro začeti preprečevati prekomerno širjenje ven v spodnjih predelih telesa, v medenici in v nogah. Izogibaj se daljšemu stanju na nogah ali daljšemu sedenju na mestu. Dobra rešitev so dejavnosti, kot je joga.

Izidora Vesenjak Dinevski

Morda vas bo zanimalo tudi ...

Back To Top

Izidorine
e-novičke

Si noseča, mlada mamica, ali pa že razmišljaš v tej smeri? Prijavi se na moje e-novičke in prejmi KODO ZA BREZPLAČEN PRVI OBISK na vadbi za nosečnice. Ker z menoj ob strani je IZI postati mami!

0
    0
    Košarica
    Vaša košarica je praznaNazaj v trgovino